JORNADES TÈCNIQUES A L’EMPRESA HUAYI COMPRESSORS

Alumnes de 1r i 2n del CFGM d’Instal·lacions frigorífiques i de climatització amb els seus tutors Joan Ferragut i Jordi Vives

huayi

 

Qui és HUAYI COMPRESSORS?

És una empresa especialitzada en el disseny, fabricació  i venta de compressors hermètics i unitats condensadores per al mercat de refrigeració comercial. A Europa, ven sota la marca comercial CUBIGEL.

Què és un compressor hermètic?

És una màquina dissenyada per augmentar la pressió i desplaçar o impulsar fluids compressibles, és a dir, fluids en fase gas. En el sector de refrigeració, aquests fluids es denominen refrigerants i s’identifiquen amb la lletra R més un codi alfanumèric que indica la seva composició i tipologia, per exemple R404A.

compre

 

Un compressor hermètic no és desmuntable.

Esta constituït per dues carcasses, una superior i una inferior soldades entre si.

En el seu interior es troba el motor elèctric i el cos del compressor on es troba el conjunt mecànic: cigonyal, biela, pistons i placa de vàlvules d’aspiració i descarrega.

Prèviament a la visita, amb els alumnes vam analitzar com és per dins un compressor hermètic al taller. vam veure les seves parts principals i com estan configurades:

esquema

 

Com es va desenvolupar la jornada tècnica a HUAYI?

Durant la visita vam veure les quatre àrees més transcendents d’aquesta empresa:

  • Mecanització i fabricació dels components mecànics
  • Disseny i construcció dels motors elèctrics
  • Assemblatge de tots els components
  • Laboratori d’assaigs previs a la venta del producte per garantir uns estàndards de qualitat i determinar les especificacions tècniques que desprès sortiran en el catàleg del producte.

La primera fase consisteix en dissenyar i fabricar els components mecànics dels compressors. Alguns dels components que vam veure mecanitzar són:

  • La carcassa de 3 mm d’acer negre mitjançant una premsa d’uns 5 metres d’altura i 1,5 metres de diàmetre
  • L’eix del motor elèctric que mourà el cigonyal
  • El rotor, fabricat a base d’un tipus d’alumini per fer-lo lleuger
  • La placa base de connexions elèctriques
  • Les platines per configurar les dimensions de l’estator
  • Els pistons i les bieles

Paral·lelament es bobinen els motors elèctrics, tant l’enrotllament principal com auxiliar. Un detall que vam poder observar és que el fil de coure per fer la bobina auxiliar té una secció en mm2 inferior al de la bobina principal.

Quan es munta el motor el elèctric, s’ha d’assegurar que els debanats quedin separats mitjançant uns plàstic protectors del estator per tal d’evitar erosió del vernís aïllant. Al final de la cadena de muntatge, també es comprova que cada bobina té el nombre de voltes o d’espires adequat segons el dimensionament que ha fet el departament d’enginyeria. Els motors que no passen aquest control de qualitat, es separen de la resta i es tornen a bobinar.

esquema2

 

Finalment, les dues parts, elèctrica i mecànica s’assemblen.

Per fabricar un compressor frigorífic a Europa, els fabricants cal que compleixin amb la normativa ISO o UNE per tal que el compressor satisfaci uns estàndards mínims de qualitat. És per això que el departament de qualitat, aleatòriament, recull un compressor de cada sèrie que es fabrica i al laboratori se li apliquen els assaigs que la normativa de fabricació europea exigeix.

També és en aquest laboratoris, on hi ha el departament de R&D (Recerca i Desenvolupament), on realitzen el dissenyen dels compressors, on també fan les proves de resistència i on determinen el rendiment de cada model de compressor: C.O.P, terme que en anglès significa Coeficient Of Perfomance. El C.O.P indica les unitats d’energia tèrmica produïda per cada unitat d’energia elèctrica consumida pel compressor.

Un assaigs que ens va despertar la curiositat va ser la proba de soroll que els tècnics de HUAYI realitzen en una sala totalment aïllada, on no hi pot haver cap interferència possible amb l’exterior.

La sala que es veu a continuació és una sala acústica suspesa del terra mitjançant molles elàstiques.

Aquí dins si duu a terme mesures del soroll que produeix el compressor i es determinen les bandes de freqüència que genera.

sala

 

Jordi Vives

Joan Ferragut

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>